О, Боже мой. Това е мечка, почти съм сигурен

...
  О, Боже мой. Това е мечка, почти съм сигурен
Коментари Харесай

Приключенска ваканция в Италия за проследяване на вълци и застрашени мечки - само на 90 минути от Рим

  " О, Боже мой. Това е мечка, съвсем съм сигурен в това ", прошепва лидерът в дивата природа Андреа Де Анджелис, подава ми термомонокъла си и показва едно място на прилежащия скат. Утрото е ледено студено и зората към момента покрива грамадните централни Апенински планини, които са в приглушено зимно кафяво.

" Прекалено огромно е, с цел да е вълк, и не се движи като елен. Определено мечка ", споделя решително Андреа. Сканирам в близост, до момента в който не виждам призрачните контури на огромното животно, което се провира през черно-белия кадър. Изведнъж животното стопира, обръща се встрани и ето го: отличителните контури на марсиканска кафява мечка.

Дойдох на тази екскурзия за наблюдаване на диви животни в Централна Италия с Wildlife Adventures - туристическа организация, която работи в тясно съдействие с Rewilding Europe - неправителствена организация, която работи за поощряване на опазването на дивата природа на континента. Концепцията за rewilding е относително нова в региона на опазването на природата - това е нетрадиционен метод, ориентиран към ръководство на природата по подобен метод, че тя да стартира да се развива сама, тъй че естествените процеси да преобразят и възстановят деградиралите екосистеми и ландшафти.

 width=

 Местният клон на неправителствената организация, Rewilding Apennines, има за задача да наблюдава и заселва няколко застрашени и изчезващи типове - животни, които в миналото са се разхождали свободно из Централна Италия - и работи за взаимното битие на индивида и дивата природа в тези селски общности.

Националният парк " Абруцо, Лацио и Молизе ", в който се намираме, е учреден през 1923 година и в него се опазват апенинският вълк, апенинските антилопи, лешоядите грифони и ендемичната марсиканска кафява мечка - сериозно застрашена вариация на евразийската кафява мечка, която оцелява в парка и към него. Имаме шанс да видим такава - по оценки на Rewilding Apennines са останали единствено 60 до 90 обособени мечки. Обикновено те стартират да спят зимен сън към декември или по-рано, само че навиците им се трансформират заради световното стопляне.

Туризмът е мощен асистент в напъните за възобновяване на дивата природа тук. Присъствието на диви животни притегля гости, които подтикват стопанската система и обезпечават нов занаят за локалните поданици в другояче едва посещаваните планински общности.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР